RÓLUNK
Zila László portré a Zila Kávéházban
Zila László, mestercukrász, feltaláló, egy igazi vendéglátó dinasztia megalapítója
„ A vendéglátásban fontos a szakmai megújulás, a fejlődés, hogy vendégeink elégedettek legyenek és visszajöjjenek.”
Zila László mestercukrász – 25 éve önálló cukrásziparos – 1984-ben nyitotta meg cukrászatát Budapesten a pestszentlőrinci strand területén.
A Zila Kávéház története
Caput Gloriae Virtus – Legfőbb dicsőség a vitézség – olvasható a kávéház bejárata fölött.
A Zila Kávéház története összefonódik az otthonául szolgáló épület történetével. 1903-ban gróf Szemere Miklós építtette lövőháznak azért, hogy a magyar ifjúság megtanulja megvédeni a hazáját. Innen a felirat. Széchenyiek, Eszterházyak, Festeticsek jártak ide, később Krúdy Gyula is vendége volt az egyik lövőversenynek. A 40-es évek közepétől a pestszentlőrinci strand öltözőjeként működött. Az időközben végzetesen leromlott állapotú épület 1998-ban került a Zila család tulajdonába. A közel 3 éves, teljeskörű rekonstrukció után 2003-ban került átadásra az igazi „békebeli hangulatot” árasztó romantikus kávéház és cukrászda, mely nemrégiben „Platánkert” néven remek első osztályú étteremmel bővült.
Mára a strand szélén álló kis cukrászda egy több mint 700 m2-es kávéházzá nőtte ki magát, mely több mint 320 vendég befogadására alkalmas. A kávéházban közel 80-an dolgoznak, melyből 30-an tanulók a cukrász, szakács és felszolgáló szakmákból. Zila László rendkívül fontosnak tartja megfelelő szakemberek kinevelését.
A Zila Kávéház filozófiája
"A hagyományos kézműves munka becsülete és a folyamatos megújulás"
A Zila Kávéház cukrász- és szakácsmesterei számos hazai és nemzetközi versenyen kitűnő eredményeket értek és érnek el. Idén negyedszer is a Zila László vezette cukrászcsapat készíthette el az „Ország Születésnapi tortáját”. 2007-ben madártejtorta, 2008-ban szatmári szilvatorta, 2009-ben a pándi meggytorta volt a győztes, idén pedig a Kecskeméti barackos kölestortával nyertünk! Az idei torta az első, amely Zila Tortaforma technológiával készült!
Zila László, a feltaláló
"…új irányba kell menni a lágyabb, könnyedebb, természetesebb, gyümölcsösebb és nem utolsó sorban egészségesebb sütemények felé"
„Sokat foglalkoztam a gondolattal, hogyan lehetne olyan süteményt készíteni, amely hasonlatos a bon-bonhoz, ill. a tányérdesszerthez. Mindkettőre jellemző, hogy folyékony öntettel készülnek."
Közel 3 éves kísérletezés után megalkotta a Zila Tortaforma családot, mely a világon egyedülálló találmány. A Zila Tortaforma és a kapcsolódó technológia szabadalommal védett, a név bejegyzett védjegy.
A találmány lényege egy speciális szilikonforma és a hozzá tartozó rozsdamentes acélkarika, mely lehetővé teszi, hogy olyan süteményt készítsünk, melyet aztán folyékony öntettel tölthetünk.
A forma speciális formájának és összetételének köszönhetően egyaránt süthető és fagyasztható. A sokrétű cukrászati alkalmazhatósága mellett a minőségi gasztronómia elengedhetetlen kelléke mind a hideg-konyhai, mind a meleg-konyhai alkalmazási területen.
A találmány gasztronómiai jelentőségét igazolja, hogy az „Új Venesz-könyv”-ben – az idén Karácsonykor megjelenő, közel 500 oldalas Tusor András által szerkesztett A 21. század gasztronómiája c. szakmai műben – külön fejezetet kapott a Zila Tortaforma és a hozzá kapcsolódó technológia.
Zila László célja, hogy maradandó értéket teremtsen a szakmának, és nem utolsó sorban hazájának is.