Vanília öntet

 

400 ml állati tejszín (30%-os zsírtartalommal)
½ vaníliarúd
150 g cukor
5 db közepes méretű tojás sárgája

A tojások sárgáját a tejszín ¼ részével elkeverem, a többi tejszínt a vaníliarúd kikapart belsejével felforralom. Ezt a felforralt tejszínt elkeverem a tojássárgájával és tovább melegítem, míg el nem kezd sűrűsödni, de nem forralom fel, mert összeugrik a tojás. Végül még forrón belekeverem a cukrot és lehűtöm.

 

Karamell öntet

 

250 g kristálycukor
250 ml 30% zsírtartalmú állati tejszín

A tejszínt felforralom és félreteszem. A kristálycukrot folyamatos kevergetés mellett kristálymentesre olvasztom egy nagy edényben. Ha felolvadt, apránként hozzáöntöm a forró tejszínt. Óvatosnak kell lenni, mert a tejszín azonnal ki akar futni, amint érintkezik a 160°C-os olvasztott cukorral. A karamellszószt csomómentesre keverem, majd hagyom kihűlni. Felhasználás előtt tejjel hígíthatom.

Figyelem!

Az olvasztott cukor komoly és maradandó égési sérüléseket okozhat, ha a bőrre kerül, ezért dolgozzunk vele óvatosan!

 

Csokoládéöntet

 

200 ml tejszín
200 ml tej
300 g étcsokoládé
200 g cukor

 

 

 

 

 

A tejszínt és a tejet felforralom, majd ráöntöm a cukorral elkevert étcsokoládéra. Botmixerrel csomómentesre keverem. Amint langyosra hűlt, hűtőben hidegre hűtöm. Felhasználás előtt tej hozzáadásával szabályozhatom a sűrűségét.

Tipp: Tovább ízesíthetjük konyakkal, rummal, wiskyvel, egyéb alkohollal.

 

Gyümölcsszószok

 

500 g friss vagy fagyasztott gyümölcs (eper, áfonya, erdei vegyes gyümölcs, málna stb)
200 g cukor

A gyümölcsöt turmixoljuk le, majd a cukorral együtt forraljuk fel és folyamatos keverés mellett sűrítsük be. Végül a kapott öntetet szűrjük le és hűtsük ki.

Tipp: Jobban megőrizhetjük az öntet ízét, állagát és szép színét, ha a tűzről levéve egy jégbe állított edénybe öntjük, azaz minél gyorsabban lehűtjük.

 

Sonkakrém

 

Besamel alap
120 g vaj
100 g liszt
400 ml tej
csipet só (ízlés szerint)

A lisztet a vajon lepirítom, a felforrt tejjel folyamatos keverés mellett felöntöm, sóval ízesítem és összeforralom.

 

Sonkakrém összeállítása
200-300 g darált sonka (fajtája ízlés szerint)

A lehűlt besamel alappal kézi robotgéppel kikeverjük. Tovább ízesíthetem sóval, borssal.

 

Töltési javaslat:

A sós piskóta üregeibe jégsalátát, illetve párolt zöldségeket tehetünk. A kikevert sonkakrémet csillagcsővel ellátott nyomózsákba töltjük és esztétikusan díszítsük fel a tortát. A torta tetejét ízlés szerint vágott zöldségekkel díszítsük.

 

 

Kolbászkrém

 

Besamel alap
120 g vaj
100 g liszt
400 ml tej
csipet só (ízlés szerint)

A lisztet a vajon lepirítom, a felforrt tejjel folyamatos keverés mellett felöntöm, sóval ízesítem és összeforralom.

 

Kolbászkrém összeállítása
200-300 g darált kolbász

A darált kolbászt lepirítom, lecsöpögtetem és lehűtöm. Ezután a kihűlt besamel alappal kikeverem.

 

Kikészítési javaslat: A sós torta üregeibe vágott zöldséget, sajtot szórok és nyomózsákkal a krémet beletöltöm. A tetejét kreatívan díszítjük zöldségekkel, kenyérchips-szel.

 

 

Sajtkrém

Besamel alap
120 g vaj
100 g liszt
400 ml tej
csipet só (ízlés szerint)
 
120-150 g reszelt sajt (fajtája ízlés szerint)

A lisztet a vajon lepirítom, a felforrt tejjel folyamatos keverés mellett felöntöm, sóval ízesítem és összeforralom. Még melegen a reszelt sajtot belekeverem. Kihűlés után kihabosítom, sóval, borssal, mustárral ízesíthetem.

 

Tipp: Habosítás közben vaj hozzáadásával keményíthetem az állagát.

 

Kikészítési javaslat: A sós torta üregeibe ízlés szerint tehetünk diót almát, zöldségeket stb.