Vanília öntet
400 ml állati tejszín (30%-os zsírtartalommal) |
½ vaníliarúd |
150 g cukor |
5 db közepes méretű tojás sárgája |
A tojások sárgáját a tejszín ¼ részével elkeverem, a többi tejszínt a vaníliarúd kikapart belsejével felforralom. Ezt a felforralt tejszínt elkeverem a tojássárgájával és tovább melegítem, míg el nem kezd sűrűsödni, de nem forralom fel, mert összeugrik a tojás. Végül még forrón belekeverem a cukrot és lehűtöm.
Karamell öntet
250 g kristálycukor |
250 ml 30% zsírtartalmú állati tejszín |
A tejszínt felforralom és félreteszem. A kristálycukrot folyamatos kevergetés mellett kristálymentesre olvasztom egy nagy edényben. Ha felolvadt, apránként hozzáöntöm a forró tejszínt. Óvatosnak kell lenni, mert a tejszín azonnal ki akar futni, amint érintkezik a 160°C-os olvasztott cukorral. A karamellszószt csomómentesre keverem, majd hagyom kihűlni. Felhasználás előtt tejjel hígíthatom.
Figyelem!
Az olvasztott cukor komoly és maradandó égési sérüléseket okozhat, ha a bőrre kerül, ezért dolgozzunk vele óvatosan!
Csokoládéöntet
200 ml tejszín |
200 ml tej |
300 g étcsokoládé |
200 g cukor |
A tejszínt és a tejet felforralom, majd ráöntöm a cukorral elkevert étcsokoládéra. Botmixerrel csomómentesre keverem. Amint langyosra hűlt, hűtőben hidegre hűtöm. Felhasználás előtt tej hozzáadásával szabályozhatom a sűrűségét.
Tipp: Tovább ízesíthetjük konyakkal, rummal, wiskyvel, egyéb alkohollal.
Gyümölcsszószok
500 g friss vagy fagyasztott gyümölcs (eper, áfonya, erdei vegyes gyümölcs, málna stb) |
200 g cukor |
A gyümölcsöt turmixoljuk le, majd a cukorral együtt forraljuk fel és folyamatos keverés mellett sűrítsük be. Végül a kapott öntetet szűrjük le és hűtsük ki.
Tipp: Jobban megőrizhetjük az öntet ízét, állagát és szép színét, ha a tűzről levéve egy jégbe állított edénybe öntjük, azaz minél gyorsabban lehűtjük.
Sonkakrém
Besamel alap |
120 g vaj |
100 g liszt |
400 ml tej |
csipet só (ízlés szerint) |
A lisztet a vajon lepirítom, a felforrt tejjel folyamatos keverés mellett felöntöm, sóval ízesítem és összeforralom.
Sonkakrém összeállítása |
200-300 g darált sonka (fajtája ízlés szerint) |
A lehűlt besamel alappal kézi robotgéppel kikeverjük. Tovább ízesíthetem sóval, borssal.
Töltési javaslat:
A sós piskóta üregeibe jégsalátát, illetve párolt zöldségeket tehetünk. A kikevert sonkakrémet csillagcsővel ellátott nyomózsákba töltjük és esztétikusan díszítsük fel a tortát. A torta tetejét ízlés szerint vágott zöldségekkel díszítsük.
Kolbászkrém
Besamel alap |
120 g vaj |
100 g liszt |
400 ml tej |
csipet só (ízlés szerint) |
A lisztet a vajon lepirítom, a felforrt tejjel folyamatos keverés mellett felöntöm, sóval ízesítem és összeforralom.
Kolbászkrém összeállítása |
200-300 g darált kolbász |
A darált kolbászt lepirítom, lecsöpögtetem és lehűtöm. Ezután a kihűlt besamel alappal kikeverem.
Kikészítési javaslat: A sós torta üregeibe vágott zöldséget, sajtot szórok és nyomózsákkal a krémet beletöltöm. A tetejét kreatívan díszítjük zöldségekkel, kenyérchips-szel.
Sajtkrém
Besamel alap |
120 g vaj |
100 g liszt |
400 ml tej |
csipet só (ízlés szerint) |
120-150 g reszelt sajt (fajtája ízlés szerint) |
A lisztet a vajon lepirítom, a felforrt tejjel folyamatos keverés mellett felöntöm, sóval ízesítem és összeforralom. Még melegen a reszelt sajtot belekeverem. Kihűlés után kihabosítom, sóval, borssal, mustárral ízesíthetem.
Tipp: Habosítás közben vaj hozzáadásával keményíthetem az állagát.
Kikészítési javaslat: A sós torta üregeibe ízlés szerint tehetünk diót almát, zöldségeket stb.