Recept 1 db 12 szeletes formára
Készítsünk elő egy hagyományos 23 cm átmérőjű, 6 cm magas tortakarikát. Az oldalát érdemes tojással lekenni, majd sütőpapírral becsomagolni.
Graham keksz
Hozzávalók:
- 40g porcukor
- 90 g hideg vaj
- 125 g Graham liszt
- 25 g darált dió
- 20 g darált cukrozott narancshéj
A szárazanyagokat a vajjal morzsoljuk el, majd gyors mozdulatokkal gyúrjuk bele a narancshéjat. Lapítsuk bele az előkészített tortakarikába és süssük elő 200 C-fokon 10 percig. Amíg sül, készítsünk el a sült krémet.
Sült krém
Hozzávalók:
- 200 g mascarpone
- 200 g Philadelphia krémsajt
- 350 g tejföl
- 200 g kristálycukor
- 1 vaníliarúd kikapart belseje
- 10 g olvasztott vaj
- 4 db egész tojás
Az összetevőket keverjük össze, majd öntsük a Graham kekszes tortakarikába és süssük 160 C fokon kb. 70-80 percig. Amint kisült, óvatosan vágjuk körbe így egyenletesebben fog majd összeesni. Ezt a sült alapot hűtsük ki.
Főtt sajt alap
Hozzávalók:
- 325 g mascarpone
- 300 ml tej
- 90 g cukor
- 30 g keményítő
A keményítőt keverjük el egy kevés tejjel és a mascarponéval. A többi tejet forraljuk fel a cukorral, majd forraljuk össze a többi alapanyaggal, folyamatos keverés közben.
A torta betöltése
A 12 szeletes tortaformát vékonyan fújjuk ki formaleválasztóval. A kihűlt főtt sajtalapot lazítsuk tejszínnel, és fixáljuk egy kevés zselatinnal.
- 100 g lágy felvert tejszínhab (fele állati, fele növényi)
- 25g lefőtt zselatin, vagy 2 lap zselatin (az előírásnak megfelelően beáztatva és megolvasztva)
Keverjük össze lazán az összetevőket, ügyelve a megfelelő tömörítésre. Majd fordítsuk rá a kihűlt sült sajtalapot. Egy éjszakára tegyük fagyasztóba, majd válasszuk le a szilikonformát. Az üregeket eperszósszal vagy áfonyaszósszal ajánlatos tölteni.