Recept egy 12 szeletes Zila tortaformához
- 250 g étcsokoládé (minimum 50% kakaótartalommal)
- 125 g cukor
- 250 g mandulaliszt
- 100 g vaj
- 4 db tojás kettéválasztva
- 1 db tojás sárgája
- 1 db vaníliarúd kikapart belseje
- 1 csipet só
Elkészítés
A Zila tortaforma fémkarikáját, csomagoljuk be szilikonos sütőpapírral
Olvasszuk fel a vajat és a csokit és a vaníliát egy kisebb főzőedényben. Ha lehűlt, adjuk hozzá az 5 db tojás sárgáját is, és tegyük félre. A tojás fehérjéből a cukorral és a sóval verjünk nem túl kemény habot. Az étcsokoládés keverékhez adjuk hozzá a fehérjehab
¼ részét és gyors mozdulatokkal keverjük simára. Majd óvatosan keverjük bele a többi habot is, végül forgassuk össze a mandulaliszttel. Kenjük simára az előkészített sütőkarikában. 170 oC-os sütőben 30 perc alatt süssük készre. Kisülés után fordítsuk át a piskótát, és úgy hagyjuk kihűlni.
Mogyoró mousse
- 180 g egész tojás (kb.3 db)
- 50 g kristálycukor
- 140 g olvasztott tejcsokoládé
- 30 g mogyoró paszta (pépesre kutterolt, pörkölt, törökmogyoró)
- 280 g tejszínhab
- 50 g lefőzött étkezési zselatin
A gumiformába illesszük bele a fémkeretet, és vékonyan fújjuk ki formaleválasztóval.
A tojást a kristálycukorral vízgőzön, csípősen forróra melegítjük(max. 85 oC), miközben folyamatosan keverjük. Ezután kihűlésig habbá verjük. A tejcsokoládét és a mogyorót kikeverjük a tejszínhab egyharmad részével. Majd hozzáadjuk a többi tejszínhabot és a tojáshabot, és óvatosabban összeforgatjuk, közben hozzácsurgatjuk a forró zselatint is és csomómentesen elkeverjük. A krémet szedjük az előkészített tortaformába, ügyelve a helyes tömörítésre. Helyezzük rá a kihűlt brownie piskótát. Egy éjszakát hagyjuk mélyhűtőben dermedni. Majd válasszuk le a szilikonformát.