Zila brownie

márc
2013
22

publikálta | on Alaprecept, Cukrászat, Eredeti Zila recept | Nincs hozzászólás

Recept egy 12 szeletes Zila tortaformához

  • 250 g étcsokoládé (minimum 50% kakaótartalommal)
  • 125 g cukor
  • 250 g mandulaliszt
  • 100 g vaj
  • 4 db tojás kettéválasztva
  • 1 db tojás sárgája
  • 1 db vaníliarúd kikapart belseje
  • 1  csipet só

Elkészítés

A Zila tortaforma fémkarikáját, csomagoljuk be szilikonos sütőpapírral
Olvasszuk fel a vajat és a csokit és a vaníliát egy kisebb főzőedényben. Ha lehűlt, adjuk hozzá az 5 db tojás sárgáját is, és tegyük félre. A tojás fehérjéből a cukorral és a sóval verjünk nem túl kemény habot. Az étcsokoládés keverékhez adjuk hozzá a fehérjehab
¼ részét és gyors mozdulatokkal keverjük simára. Majd óvatosan keverjük bele a többi habot is, végül forgassuk össze a mandulaliszttel. Kenjük simára az előkészített sütőkarikában. 170 oC-os sütőben 30 perc alatt süssük készre. Kisülés után fordítsuk át a piskótát, és úgy hagyjuk kihűlni.

Mogyoró mousse

  •  180 g egész tojás (kb.3 db)
  •   50 g kristálycukor
  • 140 g olvasztott tejcsokoládé
  •   30 g mogyoró paszta (pépesre kutterolt, pörkölt, törökmogyoró)
  • 280 g tejszínhab
  •   50 g lefőzött étkezési zselatin

A gumiformába illesszük bele a fémkeretet, és vékonyan fújjuk ki formaleválasztóval.

A tojást a kristálycukorral vízgőzön, csípősen forróra melegítjük(max. 85 oC), miközben folyamatosan keverjük. Ezután kihűlésig habbá verjük. A tejcsokoládét és a mogyorót kikeverjük a tejszínhab egyharmad részével. Majd hozzáadjuk a többi tejszínhabot és a tojáshabot, és óvatosabban összeforgatjuk, közben hozzácsurgatjuk a forró zselatint is és csomómentesen elkeverjük. A krémet szedjük az előkészített tortaformába, ügyelve a helyes tömörítésre. Helyezzük rá a kihűlt brownie piskótát. Egy éjszakát hagyjuk mélyhűtőben dermedni. Majd válasszuk le a szilikonformát.