publikálta | on Konyhai alkalmazás | Nincs hozzászólás

1.      Tejszínes gombaragu

Hozzávalók:

  • 0,10 kg császárszalonna
  • 0,05 liter étolaj
  • 0,20 kg vöröshagyma
  • 0,50 kg csiperkegomba
  • 0,01 kg só
  • 0,01 kg őrölt bors
  • 0,05 kg finomliszt
  • 0,40 liter tejszín
  • 1 csokor friss petrezselyemzöld

Elkészítés

A császárszalonnát kockára vágjuk, étolajon lepirítjuk, majd a vöröshagymát is kockára vágjuk. A szalonnához hozzáadjuk, kb. 1 percig együtt pirítjuk, majd a megmosott, megtisztított gombát cikkekre vágjuk, hozzáadjuk. Ezt körülbelül 3 percig pároljuk. Liszttel megszórjuk és tejszínnel felengedjük. Sózzuk, borsozzuk, és a friss petrezselymet hozzáadjuk. Kb. 4-5 percig együtt pároljuk. A kapros túrótortát felmelegítjük és a tejszínes gombaraguval tálaljuk.

2.      Tenger gyümölcsei ragu

Hozzávalók:

  • 0,20 kg vöröshagyma
  • 0,05 liter extra szűz olíva olaj
  • 0,06 kg finomliszt
  • 1 citrom leve
  • 0,10 liter fehérbor
  • 0,03 liter tejszín
  • 0,05 kg kapribogyó
  • 0,05 kg olíva bogyó
  • 0,40 kg tenger gyümölcsei mix
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 1 csomag petrezselyemzöld
  • 0,01 kg só
  • 0,01 kg bors

Elkészítés

A hagymát olíva olajon lepirítjuk, a tenger gyümölcsei mixet kiolvasztjuk, hozzáadjuk.
A friss citrom levével felöntjük, a 0,1 l fehérbort és a fokhagymát hozzáadjuk, 3 percig pároljuk. A liszttel megszórjuk, elkeverjük és a tejszínnel felengedjük. A kapribogyót és az apróra vágott olíva bogyót hozzáadjuk. Sózzuk, borsozzuk, 1 percig összeforraljuk. 1 csomag petrezselyemzölddel meghintjük. Az előmelegített tortákba a forró ragut beletálaljuk.

3.      Harcsapaprikás

Hozzávalók:

  • 0,20 kg vöröshagyma
  • 2 db tv paprika
  • 3 db paradicsom
  • 0,50 kg harcsafilé
  • 0,02 kg pirospaprika
  • 0,01 kg só
  • 0,01 kg fekete őrölt bors
  • 1 gerezd foghagyma
  • 0,20 liter tejföl
  • 0,03 kg finomliszt
  • 0,05 liter étolaj

Elkészítés

A vöröshagymát étolajon lepirítjuk, a felkarikázott paprikát és a cikkekre vágott paradicsomot hozzáadjuk, pirospaprikával, sóval, borssal meghintjük. A harcsát kockára vágjuk, majd hozzáadjuk, 3-4 percig főzzük. A tejfölt a liszttel kikeverjük, majd a paprikásból egy merőkanálnyit hozzákeverünk. Ezt a sűrítést a paprikásba visszaöntjük, elkeverjük és körülbelül még 2 percig így forraljuk. Az így elkészült harcsapaprikást az előmelegített túró tortákba tálaljuk.

4.      Erdei gyümölcsös szarvas ragu

Hozzávalók:

  • 0,15 kg füstölt szalonna
  • 0,30 kg vöröshagyma
  • 0,02 kg boróka bogyó
  • 0,01 kg só
  • 0,01 kg fekete őrölt bors
  • 0,05 kg barnamártás por
  • 0,20 liter vörösbor
  • 0,60 kg szarvas lapocka
  • 0,30 kg erdei gyümölcs mix

Elkészítés

A füstölt szalonnát lepirítjuk, vöröshagymát hozzáadjuk, kockára vágott szarvas lapockát hozzáadjuk, pároljuk 30 percig, ezt követően hozzáadjuk a vörös bort, a boróka bogyót, sót, fekete őrölt borsot és lassú tűzön, vízzel felengedve, hogy ellepje, kb. másfél óráig főzzük. Ezt követően barnamártás porral sűrítjük, majd az erdei gyümölcsöket hozzáadjuk és kb. még 3 percig így készre főzzük.

5.      Vajhal steak, citrommártással

Hozzávalók:

  • 0,60 kg vajhal
  • 0,01 kg só
  • 0,02 kg kakukkfű
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 0,02 kg porcukor
  • 1 citrom leve
  • 0,10 kg vaj

Elkészítés

A vajhalat ujjnyi vastagra felvágjuk steaknek és besózzuk. Reszelt fokhagymával picit bedörzsöljük, őrölt borssal beszórjuk. Egy serpenyőben 3 dkg vajon megsütjük, s mellé a túrótortát melegen tálaljuk. A citrom levével a megmaradt vajból mártást készítünk a következőképpen: a citromlevet felmelegítjük és a maradék  vajat hozzáadjuk, majd a
0,02 kg porcukrot és a kakukkfüvet is. Lassú tűzön 30 másodperc alatt elkészítjük, majd a vajhalra és a túrótortára öntjük.