1. Tejszínes gombaragu
Hozzávalók:
- 0,10 kg császárszalonna
- 0,05 liter étolaj
- 0,20 kg vöröshagyma
- 0,50 kg csiperkegomba
- 0,01 kg só
- 0,01 kg őrölt bors
- 0,05 kg finomliszt
- 0,40 liter tejszín
- 1 csokor friss petrezselyemzöld
Elkészítés
A császárszalonnát kockára vágjuk, étolajon lepirítjuk, majd a vöröshagymát is kockára vágjuk. A szalonnához hozzáadjuk, kb. 1 percig együtt pirítjuk, majd a megmosott, megtisztított gombát cikkekre vágjuk, hozzáadjuk. Ezt körülbelül 3 percig pároljuk. Liszttel megszórjuk és tejszínnel felengedjük. Sózzuk, borsozzuk, és a friss petrezselymet hozzáadjuk. Kb. 4-5 percig együtt pároljuk. A kapros túrótortát felmelegítjük és a tejszínes gombaraguval tálaljuk.
2. Tenger gyümölcsei ragu
Hozzávalók:
- 0,20 kg vöröshagyma
- 0,05 liter extra szűz olíva olaj
- 0,06 kg finomliszt
- 1 citrom leve
- 0,10 liter fehérbor
- 0,03 liter tejszín
- 0,05 kg kapribogyó
- 0,05 kg olíva bogyó
- 0,40 kg tenger gyümölcsei mix
- 1 gerezd fokhagyma
- 1 csomag petrezselyemzöld
- 0,01 kg só
- 0,01 kg bors
Elkészítés
A hagymát olíva olajon lepirítjuk, a tenger gyümölcsei mixet kiolvasztjuk, hozzáadjuk.
A friss citrom levével felöntjük, a 0,1 l fehérbort és a fokhagymát hozzáadjuk, 3 percig pároljuk. A liszttel megszórjuk, elkeverjük és a tejszínnel felengedjük. A kapribogyót és az apróra vágott olíva bogyót hozzáadjuk. Sózzuk, borsozzuk, 1 percig összeforraljuk. 1 csomag petrezselyemzölddel meghintjük. Az előmelegített tortákba a forró ragut beletálaljuk.
3. Harcsapaprikás
Hozzávalók:
- 0,20 kg vöröshagyma
- 2 db tv paprika
- 3 db paradicsom
- 0,50 kg harcsafilé
- 0,02 kg pirospaprika
- 0,01 kg só
- 0,01 kg fekete őrölt bors
- 1 gerezd foghagyma
- 0,20 liter tejföl
- 0,03 kg finomliszt
- 0,05 liter étolaj
Elkészítés
A vöröshagymát étolajon lepirítjuk, a felkarikázott paprikát és a cikkekre vágott paradicsomot hozzáadjuk, pirospaprikával, sóval, borssal meghintjük. A harcsát kockára vágjuk, majd hozzáadjuk, 3-4 percig főzzük. A tejfölt a liszttel kikeverjük, majd a paprikásból egy merőkanálnyit hozzákeverünk. Ezt a sűrítést a paprikásba visszaöntjük, elkeverjük és körülbelül még 2 percig így forraljuk. Az így elkészült harcsapaprikást az előmelegített túró tortákba tálaljuk.
4. Erdei gyümölcsös szarvas ragu
Hozzávalók:
- 0,15 kg füstölt szalonna
- 0,30 kg vöröshagyma
- 0,02 kg boróka bogyó
- 0,01 kg só
- 0,01 kg fekete őrölt bors
- 0,05 kg barnamártás por
- 0,20 liter vörösbor
- 0,60 kg szarvas lapocka
- 0,30 kg erdei gyümölcs mix
Elkészítés
A füstölt szalonnát lepirítjuk, vöröshagymát hozzáadjuk, kockára vágott szarvas lapockát hozzáadjuk, pároljuk 30 percig, ezt követően hozzáadjuk a vörös bort, a boróka bogyót, sót, fekete őrölt borsot és lassú tűzön, vízzel felengedve, hogy ellepje, kb. másfél óráig főzzük. Ezt követően barnamártás porral sűrítjük, majd az erdei gyümölcsöket hozzáadjuk és kb. még 3 percig így készre főzzük.
5. Vajhal steak, citrommártással
Hozzávalók:
- 0,60 kg vajhal
- 0,01 kg só
- 0,02 kg kakukkfű
- 1 gerezd fokhagyma
- 0,02 kg porcukor
- 1 citrom leve
- 0,10 kg vaj
Elkészítés
A vajhalat ujjnyi vastagra felvágjuk steaknek és besózzuk. Reszelt fokhagymával picit bedörzsöljük, őrölt borssal beszórjuk. Egy serpenyőben 3 dkg vajon megsütjük, s mellé a túrótortát melegen tálaljuk. A citrom levével a megmaradt vajból mártást készítünk a következőképpen: a citromlevet felmelegítjük és a maradék vajat hozzáadjuk, majd a
0,02 kg porcukrot és a kakukkfüvet is. Lassú tűzön 30 másodperc alatt elkészítjük, majd a vajhalra és a túrótortára öntjük.