1. Áfonyás kacsaragu
Hozzávalók:
- 0,60 kg kacsamell
- 0,20 kg sárgarépa
- 0,20 kg vöröshagyma
- 0,20 liter vörös bor
- 0,05 kg barnamártás por
- 0,01 kg boróka bogyó
- 0,02 kg friss áfonya vagy áfonyalekvár
- 0,01 kg só
- 0,03 kg kristálycukor.
- 0,20 liter méz
Elkészítés
A hagymát és a sárgarépát felkarikázzuk. A cukrot megolvasztjuk, a hagymát és a sárgarépát hozzáadjuk, lepirítjuk, hozzáadjuk a kockára vágott kacsamellet. A sót, boróka bogyót vörösborral felengedjük és annyi vizet öntünk rá, hogy ellepje. A kacsamelleket a vörösborral, áfonyával és mézzel megpároljuk. Barnamártás porral sűrítjük és ezután már csak pár percig összepároljuk.
A felmelegített rizottót kacsaraguval megtöltjük és tálaljuk.
2. Tejszínes vargányaragu parmezánnal
Hozzávalók:
- 0,20 kg vöröshagyma
- 0,40 kg vargánya gomba
- 0,30 liter tejszín
- 0,01 kg só
- 0,01 kg őrölt bors
- 0,10 kg császárszalonna
- 0,10 kg egész parmezán
- 0,05 kg vaj
A császárszalonnát kockára vágjuk, vajon lepirítjuk, hozzáadjuk a kockára vágott hagymát, majd tejszínnel felengedjük. A tejszínhez hozzáadjuk a cikkekre vágott vargányát és kb. 5 percig főzzük. Sózzuk, borsozzuk. A parmezán felét hozzáadjuk. Így a mártásunk krémes lesz és az előmelegített formákba a ragut beletöltjük. Majd tálaláskor reszelt parmezánnal megszórjuk.
3. Zöld spárgás ragu
Hozzávalók:
- 0,80 kg zöld spárga
- 0,50 kg vaj
- 1 citrom leve
- 0,10 liter fehérbor
- 0,10 liter tejszín
- 0,02 kg cukor
- 0,01 kg só
- 0,01 kg fehér bors
Elkészítés
A zöld spárgát megtisztítjuk 2/3-ától lefelé, majd körülbelül 3 cm-es darabokra vágjuk. Vajon megpároljuk. A citrom levét hozzáadjuk, a 0,02 kg cukrot és a sót, fehérborsot is. A fehérbort hozzáadjuk, ezzel 2 percig pároljuk. Majd tejszínnel felöntjük és ismét egy percig pároljuk. Így a ragunk elkészült. Előmelegített formákba tálaljuk.
4. Sonkás cukkinis ragu
Hozzávalók:
- 0,20 kg vöröshagyma
- 0,20 kg sonka
- 0,10 kg cukkini
- 0,25 kg hámozott paradicsom konzerv
- 0,01 kg kakukkfű
- 0,01 kg só
- 0,01 kg fekete őrölt bors
- 0,05 liter étolajat
A sonkát, hagymát és a cukkinit kockára vágjuk, és olajon együtt lepirítjuk. A hámozott paradicsomkonzervet leszűrjük. A paradicsomhúst rusztikus darabokra vágjuk és hozzáadjuk. Sóval, borssal, kakukkfűvel ízesítjük. Körülbelül 3 perc alatt készre pároljuk. Előmelegített formákba töltjük.
5. Juhtúrós sóska ragu
Hozzávalók:
- 0,20 kg juhtúró
- 0,50 kg sóska
- 0,20 liter tejszín
- 0,05 liter citromlé
- 0,04 kg cukor
- 0,01 kg só
- 0,01 kg őrölt bors
Elkészítés
A juhtúrót tejszínnel felmelegítjük. Cukrot, citromlevet adunk hozzá. Sózzuk, borsozzuk és ehhez a felmelegített juhtúróhoz a tisztított sóska leveleket hozzáadjuk és fél percig főzzük.