1. Bakonyi csirkeragu
Hozzávalók:
- 0,10 kg füstölt szalonna
- 1 fej vöröshagyma
- 0,50 kg csirkemell
- 0,02 kg pirospaprika
- 0,01 kg só
- 1 gerezd fokhagyma
- 0,2 liter tejföl
- 0,05 kg finomliszt
- 0,10 kg paradicsom
- 0,10 kg zöldpaprika
- 0,01 kg őrölt bors
Elkészítés
0,1 dkg füstölt szalonnát kockára vágunk, majd pirítjuk és az 1 fej vöröshagymát szintén kockára vágva hozzáadjuk. Ezt követően a kockára vágott csirkemellet hozzáadjuk a hagymához és a szalonnához és kockára vágott paradicsomot, zöldpaprikát adunk hozzá, amikor megpirult a csirkemell. Ezt pirospaprikával megszórjuk és egy gerezd reszelt fokhagymát adunk hozzá, sót és őrölt borsot, majd amikor a ragunk elkészült, egy tejfölös, lisztes habarással besűrítjük.
2. Friss spenótos ragu tejszínnel
Hozzávalók:
- 0,05 kg vaj
- 1 fej vöröshagyma
- 0,50 kg friss spenót
- 0,20 liter tejszín
- 1 gerezd fokhagyma
- 0,01 kg só
- 0,01 kg őrölt bors
Elkészítés
0,05 kg vajat felolvasztunk. Egy fej vöröshagymát fél karikára vágva a vajhoz hozzáadunk és a vajon a hagymát lepirítjuk. Kb. 0,5 kg friss spenót levelet a hagymához hozzáadunk és egy gerezd reszelt fokhagymával és két csipetnyi sóval, kevés őrölt borssal ízesítjük.
A 0,2 l tejszínnel 20 másodpercig forraljuk. Amikor elkészült, a megmelegített formatortákkal tálaljuk.
3. Zöldséges lecsó (Ratatui)
Hozzávalók:
- 2 fej vöröshagyma
- 0,20 kg cukkini
- 0,20 kg padlizsán
- 3 db tv paprika
- 3 db paradicsom
- 3 fej csiperke gomba
- 0,01 kg só
- 0,02 kg pirospaprika
- 0,04 kg ételízesítő
- 1 gerezd fokhagyma
- 0,01 kg őrölt bors
Elkészítés
A hagymát vajon lepirítjuk és a karikára vágott cukkinit, padlizsánt és a gombát hagymán megpároljuk. Ehhez hozzáadjuk a karikára vágott TV paprikát és a cikkekre vágott paradicsomot. Pirospaprikával meghintjük, sózzuk, ételízesítőzzük, borsozzuk és hozzáadjuk a gerezd reszelt fokhagymát. Kevés vízzel, hogy a zöldségeket elfedje, felöntjük. 10 perc alatt készre pároljuk.
4. Jóasszony ragu
Hozzávalók:
- 0,60 kg sertés szűz
- 0,10 kg ecetes gyöngyhagyma
- 0,30 kg csiperkegomba
- 0,02 liter paradicsom püré
- 0,02 kg só
- 0,02 kg ételízesítő
- 0,05 liter étolaj
- 0,01 kg őrölt bors
Elkészítés
A sertés szüzet kockára vágjuk és 0,05 l étolajon lepirítjuk. Ehhez hozzáadjuk a gyöngyhagymát és a paradicsom pürét. Együtt lepirítjuk, kevés vízzel felöntjük és a cikkekre vágott csiperkegombát hozzáadjuk. A sót, borsot és az ételízesítőt hozzáadjuk. 8-10 perc alatt készre pároljuk. Kész meleg formákba tálaljuk.
5. Gorgonzolás ragu
Hozzávalók:
- 0,50 kg füstölt kolbász
- 0,20 liter tejszín
- 0,01 kg só
- 1 gerezd fokhagyma
- 0,01 kg őrölt bors
- 0,20 kg gorgonzola sajt
Elkészítés
A 0,50 kg füstölt kolbászt karikára vágjuk és lepirítjuk, 0,2 l tejszínnel felengedjük, a gerezd fokhagymát belereszeljük, hozzáadjuk a sót, őrölt borsot és az apróra összetört gorgonzola sajtot. Kb. 4 perc alatt készre főzzük.
6. Zöldséges csirke ragu
Hozzávalók:
- 1 csomag újhagyma
- 0,20 kg csirkemáj
- 0,05 liter étolaj
- 0,001 kg só
- 0,01 kg őrölt feketebors
- 1 csomag petrezselyem
- 0,03 kg fokhagyma
- 0,10 kg zöldborsó
- 0,08 kg sárgarépa
- 0,08 kg morzsolt kukorica
- 0,10 kg friss spenót
- 0,10 kg koktélparadicsom
- 0,001 kg majoranna
- 0,05 kg füstölt szalonna
- 0,10 kg csiperkegomba
Elkészítés
Az újhagymát megtisztítjuk, a csirkemájat apró kockára vágjuk. 0,05 liter étolajon a füstölt szalonnát lepirítjuk, majd a kockára vágott csirkemájat és az újhagymát hozzáadjuk. Összepirítjuk, a sóval, a borssal és a majoránnával ízesítjük és hozzáadjuk a fokhagymát, melyet összezúzunk a hozzáadás előtt. Ezután a felsorolt zöldségeket a raguhoz adjuk és összepároljuk.