publikálta | on Receptverseny receptek | Nincs hozzászólás

 12 szeletes Zila Tortaformában

Hozzávalók

A korpuszhoz
  • 10 tojásfehérje
  • 3 csomag réteslap
  • 10 evőkanál cukor
  • 1 narancs héja
 
A krémhez
  • 5 tojás sárgája
  • 5 evőkanál cukor
  • 20 evőkanál frissen facsart narancslé
  • 1 dl Grand Marnier
  • 1 db narancs feldarabolva
 
A díszítéshez
  • 2-3 dl növényi tejszín
  • vékonyra szeletelt narancs
  • ….meg ami még az ember eszébe jut…

Elkészítés

A réteslapokat egyenként megkentem olvasztott vajjal, egymásra helyeztem őket, és 160 fokos sütőben aranybarnára sütöttem.
 
A tojásfehérjéből közepesen kemény habot vertem a cukorral.
A kisült réteslapokat összetörtem, és hozzáforgattam a tojáshabhoz, majd belereszeltem 1 narancs héját. (egy keveset félre tettem a réteslapból a díszítéshez).
 
A tortaformát kifújtam a formaleválasztóval, és beletöltöttem a tésztát. Az elején kanállal adagoltam, ügyelve arra, hogy mindenhol kitöltse a formát, majd mikor az összes tészta benne volt, ütögetéssel tömörítettem.
Előmelegített sütőben 160 fokon légkeveréssel készre sütöttem 60 perc alatt, tűpróbával ellenőriztem.
 
Amikor megsült kivettem sütőből, de nem választottam le róla azonnal a formát, megvártam míg kicsit hűl. Ez kb. 10 perc volt.
 
Közben megfőztem a krémet: a tojások sárgáját a cukorral habosra kevertem, majd kanalanként hozzáadtam a frissen facsart narancslét. Vízgőz fölött megfelelő sűrűségű krémmé főztem. Vízfürdőben kihűtöttem, majd hozzáadtam a Grand Marnier-t.
 
Az egész narancsot késsel megpucoltam oly módon, hogy ne maradjon fehér hártya rajta. A gerezdeket elválasztó hártya mellett pedig bevagdostam ék alakban, hogy csak a tiszta narancshúst kapjam végeredményül, majd ezeket a gerezdeket apróra vágtam.
 
A kihűlt korpusz mélyedéseibe apróra vágott narancsot raktam, majd megtöltöttem a krémmel.
 
Az oldalát behúztam kemény habbá vert növényi tejszínnel, majd összetört réteslappal szórtam meg.
 
A tetejét is tejszínnel díszítettem, az egyes szeletekbe narancs chips-et szúrtam, melyet a következőképp készítettem:
 
A narancsot hajszál vékony szeletekre vágtam, cukorba forgattam, sütőpapírra sorakoztattam, és kb. 120 fokos sütőben szárítottam. Mikor még meleg volt egyenként negyedekbe vágtam.
 
A torta közepére isomaltból készítettem virágot.

Tags: , ,