publikálta | on Receptverseny receptek | Nincs hozzászólás

12 szeletes Zila Tortaformában

Hozzávalók

a jégkrémtortához:

  • 8 tojássárgája
  • 16 dkg porcukor
  • 4 dl tejszín
  • 4 dl tej
  • kiskanálnyi vaníliakivonat

a krémhez:

  • 2 dl tejföl
  • 20 dkg fagyasztott málna
  • porcukor ízlés szerint
  • 1 löttyintésnyi rum vagy konyak

 

a díszítéshez:

  • (fagyasztott) gyümölcs

A tojássárgákat fehéredésig kevertem a porcukorral, hozzáadtam a tejszínt és a tejet, valamint a vaníliakivonatot. Takaréklángon folyamatos keverés mellett kicsit besűrítettem, figyelve, hogy nehogy forrjon. Kihűlése után egy éjszakát hűtöttem a hűtőben. Másnap fagylaltgépbe töltöttem és a géppel elkészítettem a fagylaltot.


A formát egy vágódeszkára helyeztem, befújtam a leválasztóspray-vel és betöltöttem bele a fagylaltot. Kicsit eresztett a forma, de szerencsére nem folyt ki túlságosan sok belőle.
Jól az asztalhoz ütögettem a formát deszkástól, hogy kellően tömörüljön, ne maradjon benne levegő. 24 órára a fagyasztóba tettem, hogy kellően megdermedjen.
Elkészítettem a tejfölös krémet. A tejfölt porcukorral kikevertem, hozzáadtam a felolvadt málnát és rumot. Természetesen, friss gyümölcsből finomabb, de ilyenkor télen megteszi a fagyasztott is.

Másnap egy tálra fordítottam a tortaformával együtt a jégkrémtortát és megpróbáltam róla leemelni a szilikonformát…nem sikerült. Nem akartam, hogy sérüljön a torta, így nem erőltettem, de azt sem várhattam meg, hogy magától megolvadjon annyira, hogy leváljon, mert addigra már a torta is megolvadt volna. Így a hajszárítót hívtam segítségül és ez jó ötletnek bizonyult, sikeresen eltávolítottam a szilikont.

A fémkarikát egy késel óvatosan meglazítottam, az már könnyen elvált a jégkrémtől. Közvetlenül a tálalás előtt töltöttem a tejfölös málnakrémet az üregekbe, így a jégkrémben a krém lágyan folyós volt.
Ezért igencsak gyorsan kell vele dolgozni! A jelölések mellett felvágtam a tortát és a tányérokra helyezett szeleteket gyümölccsel díszítettem.