publikálta | on Receptverseny receptek | Nincs hozzászólás

8 szeletes Zila Tortaformában

1986-ban a Gázművek a 130-ik születésnapját ünnepelte. Ebből az alkalomból kiadott egy szakácskönyvet "Mesterszakácsok gázon főzött mesterművei" címmel. Hradszky Judit cukrász remek tortáját, már többször elkészítettem, most kicsit átalakítva Zila formában készült a tesztelés harmadik darabjaként.

Hozzávalók:
A piskótához:

  • 2 tojás
  • 1 1/2 evőkanál liszt
  • 1/2 evőkanál kakaópor 
  • 1 evőkanál édesítő 
  • meggylikőr a piskóta meglocsolásához

A meggyes krémhez:

  • 30 dkg mélyhűtött meggy
  • 1 csipet őrölt fahéj
  • 1/2 citrom leve
  • 2 evőkanál édesítő,  (ízlés szerint lehet több vagy kevesebb)
  • 1 dkg zselatin
  • 1 zacskó vaníliás pudingpor

A csokikrémhez:

  • 8 dkg 70 %-os diabetikus keserűcsokoládé
  • 2 dl tejszín
  • 1dkg zselatin

A töltelékhez:

  • 10 dkg mélyhűtött meggy
  • 2 dl víz
  • 1 evőkanál édesítő
  • 1 evőkanál kukoricakeményítő
  • fahéj
  • citrom
  • 1 dl tejszín a díszítéshez

A sütőt bekapcsoltam 220 fokra állítva. A tojásokat a robotgép addig verte, amíg kb. háromszorosára  nőtt a massza,  ekkor továbbvertem az édesítővel, majd a lisztet és a kakaót beleszitáltam, és kanállal óvatosan, hogy ne törjön össze a hab, belekevertem.
A masszát egy  sütőpapírral kibélelt kerek tortaformába simítottam, a sütőt levettem 180 fokra, és a piskótát tűpróbáig sütöttem. A sütőben hagytam kihűlni.

Amíg hűlt, a csokoládét vízgőzön felolvasztottam,  1 dkg zselatint feloldottam egy kis vízben és felmelegítettem. A tejszínt kemény habbá vertem az édesítővel. Amikor a zselatin és a csoki már langyos volt, hozzákevertem a tejszínhabhoz. 

A Zilaformát egy tálra tettem, befújtam a formaleválasztóval, -azt hiszem, hogy ilyen nedves állagú tölteléknél ez felesleges, de nem akartam kockáztatni- és beleöntöttem a csokis masszát úgy, hogy a forma félig legyen. Egy kevés maradt, de az is elfogyott. A formát  a hűtőbe tettem, hogy a krém egy kicsit megdermedjen.

Közben a meggyből 7 dl vízzel kompótot főztem, édesítővel, fahéjjal, a citrom levével, és hagytam kihűlni. A meggyet kiszedtem a lábosból. A töltelékhez félretettem 2 dl kompótlét, és kb 10 dkg meggyet.    Kb. 1 dl lében elkevertem a pudingport és a zselatint, a többit felforraltam. Lehúztam a tűzről, és belekevertem a zselatinos pudingport, visszatettem és lassú tűzön, kevergetve krémsűrűségűre főztem. Amikor kihűlt, elővettem a hűtőből a formát, beleszórtam a meggyet, igyekeztem igazságosan elosztani, és ráöntöttem a meggyzselét.

A piskótát meglocsoltam a meggylikőrrel, és a meggylikőrös felével a forma tetejére borítottam, és kicsit rányomkodtam. 3 órára a hűtőbe raktam.

Közben elkészítettem a tölteléket. A félretett kompótlét felforraltam, a keményítőt egy kevés vízben elkevertem. A felforrt léből öntöttem egy keveset a keményítős masszára (hőkiegyenlítés) majd az egészet a kompótlébe öntöttem, és kevergetve forraltam, amíg besűrűsödött. Beletettem a félretett meggyet és kihűtöttem. 

Tálalás előtt a tortát kivettem a formából,a vonalak mentén felvágtam, és az üreget megtöltöttem a meggyes szósszal.

A díszítéshez a tejszínt és a meggykompót levéből kb 1/2 dl – t  habszifonba öntöttem. Sajnos nem lett elég kemény hab belőle, ezért a torta tetején összefolyt.

Tags: