publikálta | on Receptverseny receptek | Nincs hozzászólás

12 szeletes Zila Tortaformában

Autentikus sütemény, a gyermekkor ízeivel. A Dunántúlon, sok helyen készítik, tájegységenként eltérően, hol sütőporral, hol pedig élesztővel. Azért választottam ezt a tésztát a végső tesztelésre, mert ez egy olyan semleges tészta, ami tölthető édes és sós töltelékkel egyaránt. Egy újra gondolt tészta, amit két féle töltelékkel töltöttem.

A sós töltelék egy szalonnás-juhtúrós krém, az édes pedig kakukkfüves szilva krém.

 

Hozzávalók:

Tészta

  • 10 dkg sima liszt
  • 30 dkg kukoricaliszt
  • 5 dl aludttej (ezt helyettesíthetjük joghurttal, csak annak savanykásabb az íze)
  • 2,5 dl tejföl (12%-os)
  • 1 kk. szódabikarbóna
  • 1 csipet (citromos) só

 

Juhtúrós töltelék, 6 szelethez:

  • 20 dkg juhtúró
  • 10-15 dkg tejszínes krémsajt
  • 3-4 ek tejföl
  • pirított, húsos szalonna kockák

 

Szilvás töltelék, 6 szelethez

  • 20 dkg (mirelit) szilva
  • 15-20 dkg szilvalekvár
  • 2-3 ek méz
  • 1 tk vanília kivonat
  • 1 csipet (citromos) só
  • friss kakukkfű

Készítése

Tészta:

A liszteket átszitálom és összekeverem a sóval és a szódabikarbónával. Az aludttejet kikeverem a tejföllel, és folyamatos keverés mellett hozzáadom a lisztes keveréket. Alaposan kikeverem, és a leválasztóval kifújt formába simítom. Közben néha az asztalhoz ütögetem, hogy a levegő kijöjjön belőle. A formát nem töltöttem tele teljesen, kb. 1 cm-t elhagytam, így sülés közben nem fog nagyon kilógni a formából.

Előmelegített sütőben 170 C-on, alsó sütésen sütöttem 30-35 percet, majd alsó-felső sütésen 10 percet.

Tűpróbával ellenőriztem, és miután megsült, kivettem, rácsra fordítottam, és levettem róla szilikon formát, és a fém gyűrűt is, és kihűtöttem.

Juhtúrós krém:

A szalonnát felkockázva üvegesre pirítottam, majd egy papírtörlőre teszem a felesleges zsírt leitatni.

A juhtúrót villával összetöröm, majd a krémsajttal és a tejföllel habosra keverem. Sózni nem sózom, mert a juhtúró is és a szalonna is sós.

A kihűtött tésztába habzsákkal nyomok a juhtúrós krémből, majd szalonnával rétegezem, és a tetejét habbal megdíszítem, és sült szalonna szeletekkel dekorálom.

Szilvás krém:

A mézet karamellizálom, hozzáadom a mirelit vagy friss szilvát, a vanília kivonatot és a sót. Kis energián megfőzöm a szilvát, majd hozzáadom a lekvárt és a friss kakukkfüvet és készre főzöm. Pár kanálnyit félre teszek, a többit pedig pürésítem egy merülő mixerrel. A lekvárt kihűtöm, de betölteni közvetlenül csak tálalás előtt kell, elkerülendő azt, hogy a krém leve eláztassa a tésztát.

 

Jó étvágyat hozzá!

Max / Somogyi Zoltán

Tags: , ,