publikálta | on Receptverseny receptek | Nincs hozzászólás

12 szeletes Zila Tortaformában

Az egyik kedvenc mousse receptünket alakítottam át, a Zila forma teszteléséhez. A talpa egy diós-mogyorós piskóta, erre őszibarackból készült mousse torta, a töltelék pedig egy keserű csokoládés vla (holland puding).

Szakítva a hagyományokkal, ez a desszert nem édes. Ha a csokit édesre csinálnánk, elnyomná a barack ízét.

Hozzávalók

Tészta:

  • 4 tojás sárgája
  • 3 tojás fehérje
  • 4 dkg darált dió/mogyoró
  • 2 dkg liszt
  • 4 dkg cukor
  • 1 ek olaj
  • 1 csipet (zöldcitromos) só

Mousse:

2 doboz (820 g-os) barackbefőtt

5 dkg zselatin

4 dl tejszín

Ét csokis vla (fla):

  • 1 l tej
  • 6 dkg burgonyakeményítő
  • 4 dkg porcukor
  • 1 tk vanília kivonat
  • 3 ek keserű kakaó por (min.18%-os)

Elkészítése

A tésztához a fehérjét a sóval kemény habbá verem. A tojás sárgákat kikeverem a cukorral, a liszttel, a dióval és a liszttel, majd lassan belekeverem az olajat is. Hozzá adom a habot is, és a formához tartozó keretbe simítom, és előmelegített sütőben, 240 C-on, megsütöm.

Mousse:

A barackokat lecsepegtetem, de a levét felfogom, a zselatin felfőzéséhez. A zselatint 4 dl barack lében feloldom, és felmelegítem. A barackot leturmixolom, és belekeverem a zselatint.

A tejszínből kemény habot verek, ha kell, akkor habfixálóval stabilizálom, és óvatosan belekeverem a zselés barackkrémbe.

A formát a leválasztóval kifújom, és bele öntöm a krémet, a tetejét elsimítom, a piskótát a tetejére illesztem. Hűtőbe teszem, legalább 3-4 órára.

Addig elkészítem a holland pudingot.

A tejből 1,5 dl-t félre teszek, a többit felforralom. A keményítőt a cukorral, és a kakaóporral elkeverem, majd a félretett tejjel kikeverem csomómentesre. Lassan csurgatva hozzá adom a meleg tejet, és folyamatosan keverem. Közepes lángra teszem, és kevergetve felforralom. Ha felforrt, azonnal leveszem a tűzről, és egy háztartási fóliával letakarom, megakadályozva, hogy a teteje bebőrösödjön.

A krémet is kihűtöm, és tálalás előtt töltöm be a mousse szeleteket.

 

Jó étvágyat hozzá!

Max / Somogyi Zoltán

Tags: , ,