publikálta | on Receptverseny receptek | Nincs hozzászólás

Zila Kockaformában

Hozzávalók:

  • 15 dkg aszalt szilva
  • 10 dkg egyéb aszalt gyümölcs vegyesen (barack, datolya, eper, mazsola)
  • 2 dl tej
  • 17, 5 dkg vaj
  • egy vaníliarúd kikapart belseje
  • 3 tojás
  • 20 dkg mák
  • 10 dkg liszt
  • 7 dkg szilvalekvár
  • fél sütőpor
  • 1 tk rumaroma

 

A ganache-hoz:

  • 15 dkg étcsoki
  • 1,5 dl tejszín

 

Az aszalt gyümölcsöket aprítóban összevágatom, majd annyi tejben, amennyi éppen ellepi, 6-8 percre felteszem főni. Kevergetni kell, nehogy odakapjon. Hagyom kihűlni.

 

 

A puha vajat kikeverem a vanília kikapart belsejével. Egyenként beledolgozom a tojásokat, majd hozzáadom a gyümölcsös pépet. Ezután jöhet bele a mák, a sütőporral elkevert liszt, a lekvár, a rumaroma.

 Jól elkeverem. A formát befújom a leválasztó spray-vel, a sütőből előzetesen kivett rácsra helyezem, és ekkor töltöm bele a süti tésztáját. Teletöltve ugyanis már eléggé nehézkes mozgatni, könnyen pórul járhatunk.

A rácsot a munkaasztalhoz ütögetem, hogy tömörödjön a tészta, é jól elsimítgatom a tetejét. Ebben a műveletben legközelebb alaposabb leszek, néhol ugyanis maradtak légbuborékok, bár nem sok.

180 fokra előmelegített sütőben 40 percig sütöm.

A kész tésztát deszkára borítom, és azonnal eltávolítom a formát. Ha kihűlt, a jelzés mentén felvágom, és a következő krémmel töltöm:

15 deka étcsokit felolvasztok egy tejforraló lábasban, majd elkeverem 1,5 dl tejszínnel. Langyosan töltöm a mélyedésekbe. Amikor ez is teljesen hideg, akkor díszítem a kockákat felvert tejszínhabbal.